Preguntes i respostes

(adaptat del document FAQ del CES)

Ací hem agrupat algunes de les preguntes més freqüents sobre el SILM. Si no trobes ací la resposta que busques, posa't en contacte amb nosaltres al silmeliana@gmail.com

P: Què és el SILM?

El Sistema d'Intercanvi Local de Meliana (SILM, o SIL-Meliana) és bàsicament una xarxa entre persones que promou relacions productives i la riquesa del poble. Ens permet intercanviar les nostres habilitats especialitzades amb les d'altres, així com béns materials, allotjament, transport, etc.

El SILM està dins de la xarxa CES (Community Exchange System), com altres agrupacions al Camp de Túria, Elx, València, Alaquàs, Catalunya i arreu del món.

Utilitzem una moneda virtual equivalent a l'euro, l’eco.

El sistema econòmic tradicional, que ens és tan familiar, és un altre sistema d'intercanvi. A través de la història, hi ha hagut multitud de sistemes d'intercanvi que ajuden a superar els inconvenients de la barata directa.

Mentre el sistema monetari tradicional té una representació física del valor, el SIL-Meliana no en té: en comptes d'això, utilitzem la informació com a principi organitzatiu. El valor es transfereix de venedors a compradors i queda un registre d'aquest acte. Aquests registres asseguren que el comprador “paga” per allò que rep, i ho paga amb els serveis o béns que ha facilitat a altres membres del SILM. Això funciona tan bé com els diners però construeix una relació totalment diferent entre les persones: en el sistema monetari, la producció està enfocada a maximitzar la quantitat del mitjà d'intercanvi (diners); mentre que al SIL-Meliana, la producció està dirigida a la satisfacció de les necessitats. Això suposa una lògica i una qualitat de les relacions socials totalment diferent.

P: Què implica inscriure'm al SIL-Meliana?

R: El Sil-Meliana no és un club o associació tancada, sinó una forma nova de “diners”. Per tant, inscriure's no suposa involucrar-se o “enrolar-se”, sinó senzillament ser un usuari o participant. Et registres per a utilitzar el SILM com una manera de fer negocis, sense utilitzar euros. Et sentiràs formant part d'una comunitat, però això serà perquè notaràs un esperit diferent entre els participants. El SILM es caracteritza per ser obert, amistós, honest i confiable, la qual cosa és “un poc” diferent del que estem acostumats a viure amb el “vell” sistema monetari.

P: Té algun cost inscriure's?


R: El SILM no té actualment cost d'inscripció. Això pot canviar amb el temps, sempre que ho decidisca l'assemblea.

Seguint les recomanacions dels tècnics de CES, el SILM retindrà un 4% en ecos del valor de les transaccions per a remunerar coordinadors i altres tasques d'administració del sistema. Un 1% d'aquesta quantitat es transfereix al CES, en concepte d'ús i assessorament del programari.

Inscriure's en altres grups pot tenir un cost variable, segons el que hagen acordat els membres de cada grup.

Els comptes del SILM són totalment transparents.

P: Per què un 1 EC= 1 Eur?

La raó per la qual hem escollit una valoració en paritat amb l'euro és de tipus pràctic: és fàcil i no necessita càlculs addicionals.

P: Com puc començar a comerciar si no tinc ecos al meu compte?

El SILM no requereix que tingues res al teu compte per a començar a fer intercanvis. Com que els “diners” en aquest sistema són només un registre d'intercanvis, o “suma de punts”, no cal tenir-ne en efectiu. Tu pots començar a intercanviar amb un deute. Això significa que el teu compte té un balanç negatiu, però a diferència del sistema tradicional, no has de pagar interessos, ni és una posició estigmatitzant (llevat que siga una gran quantitat que no es redueix mai). Els “números rojos” només volen dir que deus a la comunitat béns o serveis per aquest valor.

P: Què em pot impedir posar molts pagaments ficticis i acumular una gran quantitat d’ecos?

No necessites tenir ecos per a fer intercanvis, així que no tindria sentit. En qualsevol cas, els teus ecos acumulats han de correspondre als deutes d'uns altres participants, cosa que desemmascararia el fals intercanvi. El teu balanç, que està a la vista de la resta de participants, revelaria també el que has fet. No hi ha necessitat d'enganyar el SILM perquè pots quedar en deute i pagar més tard.

P: Què passa si algú s'aprofita del sistema i l'abandona sense deixar res a canvi?

R: Això pot passar però també pot passar el contrari, que algú que ha donat molt deixe la comunitat sense equilibrar el balanç. I si algú s'aprofita del sistema, és la comunitat la que es reparteix la càrrega, no un usuari en particular.

El SILM és també una forma de reforçar el veïnatge. Abans que una persona se n'aprofite, haurà de sospesar si el cost li mereix la pena.

P: I si algú no em paga pel treball que li he fet?

R: Això és impossible. Tu, com a venedor, tens la responsabilitat de registrar la informació de l'intercanvi, i quedes remunerat automàticament. Al SILM, el comprador és la part passiva, se li descompten automàticament els ecos corresponents.

P: És una forma de no pagar impostos?

No. Els nostres motius són ètics. Aspirem a crear una societat més pròspera i justa, en la qual la riquesa siga distribuïda d'acord al que s'ha aportat a la comunitat, i no d'acord amb l'habilitat per a “fer diners”. En altres països on aquests sistemes s'han fet grans, l'estat, o bé ha ignorat el tema dels impostos (perquè un sistema així estalvia a l'estat recursos en benestar); o bé hi ha acords per a proveir serveis a l'estat. La proposta del CES, en aquest sentit, és que si una comunitat esdevé gran, l'estat hauria d'inscriure's com un participant més. D’aquesta manera l’estat es pot proveir (cobrar impostos) a través dels serveis que ofereixen els participants.

P: Què passa si algú pren més del que dóna a canvi?

R: Abans d'acordar intercanvis amb algú, hauries de comprovar el seu balanç. Si veus que està fent moltes adquisicions i acumulant un gran deute, és millor que refuses l'intercanvi fins que haja millorat el seu balanç. Al SIL-Meliana tenim actualment un límit d'endeutament de 300 ecos.

P: I si el meu servei és popular però no puc trobar res que m'interesse a canvi? De què em serveix un compte unflat si no el puc gastar?

R: En un grup xicotet es pot donar el cas però difícilment passa en els grups que superen els 100 membres. Com més persones formen part del SIL-Meliana, més possibilitats tindràs de trobar el que necessites: anima a altres a formar-ne part! Però si arriba el cas i veus que la demanda del teu servei és superior als béns i serveis que tu pots aconseguir del SIL, no comercies durant un temps.

P: Com es valoren els béns i serveis?

R: S’aplica el lliure mercat. Cada membre pot oferir un bé o un servei al preu que ell considere adequat. La demanda d’aquest bé/servei és el que determinarà si el preu és just o no. És cert que la llei de l’oferta i la demanda crea situacions on es sobrevalora un producte/servei a causa de l'escassedat o al contrari. Els termes abusius normalment es produeixen perquè no hi ha possibilitat de reciprocitat o n'hi ha poca. Als sistemes d’intercanvi, la reciprocitat està present i cal pensar bé si poses una valoració abusiva d'un bé/servei, perquè saps que tu també seràs usuari del que ofereixen els altres i, per tant, no t'interessa que les valoracions siguen abusives.

Així i tot, l’assemblea de membres iniciadors del SIL- Meliana considerem que un preu de 10 EC per hora de servei efectiva és recomanable. Cal tenir en compte que hi ha faenes que necessiten preparació i, per tant, encara que el desenvolupament efectiu d’aquesta faena es faça en un temps x, és just que en la valoració es tinga en compte el temps extra invertit.

P: El SIL-Meliana és l'única agrupació d'intercanvi?

R: No, en aquest moment hi ha mes d’un centenars de sistemes semblants a l’estat Espanyol i mes de 500 al mon que utilitzem el programa creat per CES. Hi ha multitud d’altres que funcionen amb altres programes o sense base informàtica. Considerem que la proliferació d'agrupacions ens beneficia enormement a tots, ja que augmenten els grups de població als quals pot arribar aquesta nova manera de crear riquesa.



Introducció al SILM  |  Com funciona la web  |  Condicions i termes Preguntes i respostes



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada